Trwa ładowanie...
d3d9w54

Wrocław. Sezon na szparagi. Oni je jedli, zanim stały się modne

Pandemia sprawiła, że wiele eksponatów muzealnych, często ukrytych w głębokich magazynach, wyszło na światło dzienne. Placówki przeglądały swoje zbiory i o niektórych ciekawostkach chciały opowiedzieć w sieci. Tak internauci poznali szparagową wazę z 1900 roku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Naczynie do serwowania na stół szparagów, Niemcy, ok 1900 rok. Zbiory Muzeum Narodowego we Wrocławiu
Naczynie do serwowania na stół szparagów, Niemcy, ok 1900 rok. Zbiory Muzeum Narodowego we Wrocławiu (Materiały prasowe)
d3d9w54

O specjalnym naczyniu, jakie stosowano na mieszczańskich stołach w niemieckich domach Berlina lub Breslau do serwowania szparagów, opowiedziała Jolanta Sozańska z działu Ceramiki Muzeum Narodowego we Wrocławiu.

Koronawirus. Placówki kultury poznały moc kontaktu w sieci

Szparagi to warzywo sezonowe. Na dodatek bardzo w ostatnich latach pożądane i modne. Tylko o tej porze roku, na przełomie wiosny i lata, mają ten nieziemski smak, za którym tęskni się potem do następnej wiosny. Z nimi jest jak z truskawkami - trzeba się najeść nimi w sezonie tak, by mieć ich naprawdę dosyć na jakiś czas, bo żadna zimowa podróbka, konserwa, mrożonka nie odtworzy tego wyjątkowego smaku.

d3d9w54

- Rzymianie szparagi suszyli i konserwowali. Ich walory cenili starożytni Egipcjanie i Grecy. Nazwa warzywa pochodzi z języka greckiego, pojawia się w ”Iliadzie” Homera. Ich smakoszem był cesarz August. Marek Poncjusz Katon, słynny mówca i polityk, w podręczniku o uprawie roli i gospodarowaniu na wsi uznał szparagi i kapustę jedynymi warzywami godnymi uprawy - opowiedziała muzealniczka z działu ceramiki.

Ale starożytnym znudziły się szparagi. Powracają nieśmiało w XV wieku, by dwieście lat później robić furorę w Wersalu. Francja Króla Słońce wyznaczała style i trendy całej ówczesnej Europie.

W XVII wieku modne stało się podawanie wyszukanych potraw w naczyniach sugerujących zawartość. Na dodatek trzeba było posiadać właściwe do wszystkiego sztućce - szczypce, łopatki, szpikulce.

- Nie znamy wytwórni, z której pochodzi nieduży fajansowy pojemnik wyglądający jak wiązka szparagów, wykorzystywany zapewne jako maselniczka. Być może uznano, że wyrób nie jest pierwszego gatunku, ma faktycznie trochę nierówną podstawę - tłumaczy Jolanta Sozańska. Jednak i tak pojemnik w kształcie wiązki szparagów, wyprodukowany około 199 roku trafił do muzeum.

d3d9w54

Czytaj też: Kino samochodowe na stadionie. Największy ekran w Europie

Zobacz wideo: Owsiak ostro komentuje skandal w radiowej Trójce

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3d9w54

Podziel się opinią

Share

d3d9w54

d3d9w54