Trwa ładowanie...

Pracownicy szpitala w Zgorzelcu dopięli swego. Personel stanął murem za odwołaną przez starostwo Zofią Barczyk. Dyrektorka placówki została zwolniona za to, iż zdaniem zarządu powiatu w szpitalu poza kolejnością zaszczepiono na COVID-19 burmistrza miasta. Po ogłoszeniu tej decyzji w ramach buntu wypowiedzenia z pracy złożyło prawie 300 osób.

Szczepienia. Koniec sporu w szpitalu w Zgorzelcu. Odwołana dyrektorka wróciła na stanowiskoSzczepienia. Koniec sporu w szpitalu w Zgorzelcu. Odwołana dyrektorka wróciła na stanowiskoŹródło: Materiały prasowe
d1wampt

Zofia Barczyk została oficjalnie odwołana ze swojego stanowiska dwa dni temu. Natychmiast rozpoczęto poszukiwania osoby, która tymczasowo miała zarządzać placówką. Z decyzją starostwa nie zgodzili się jednak pracownicy Szpitala Powiatowego, którzy w ramach solidarności z dyrektorką masowo składali wypowiedzenia. Z pracy zrezygnować chciało prawie 300 osób

Zarząd powiatu szybko wycofał się ze swojej decyzji. Jak poinformowało Radio Wrocław zastępca dyrektora szpitala Marcin Wolski, od rana szefowa jest już w pracy. Starostwo cofnęło uchwałę o odwołaniu Zofii Barczyk ze stanowiska. W placówce tę wiadomość przyjęto entuzjastycznie. Wypowiedzenia zostaną wyrzucone do kosza.

Starostwo nie podało informacji o tym, czy wycofuje się z zarzutów postanowionych dyrektorce placówki w sprawie szczepienia przeciwko COVID-19. Wyniki kontroli NFZ mają być znane w przyszłym tygodniu.

Wiceminister o buncie firm. "Nie dramatyzujmy"

Na temat powrotu Zofii Barczyk do pracy wypowiedział się marszałek województwa dolnośląskiego Cezary Przybylski.

d1wampt

"Wysoko cenię wieloletnią pracę pani Zofii Barczyk, która jako Dyrektor Szpitala w Zgorzelcu nie tylko rozwija opiekę medyczną w powiecie zgorzeleckim, ale tym samym dba o ochronę zdrowia mieszkańców w tej części Dolnego Śląska. Wiadomość o przywróceniu pani Zofii Barczyk do pracy jest bardzo pozytywna i ważna dla pacjentów. Zdrowie i bezpieczeństwo Dolnoślązaków jest najważniejsze" - napisał Cezary Przybylski na swoim oficjalnym profilu na Facebooku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1wampt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.